diumenge, 9 de desembre del 2012

Propostes per a una constitució catalana (1): la nacionalitat catalana

Em sembla que, per engrescar la concurrència, va tocant de fer propostes en positiu de com ens agradaria que fos el país que tindrem.

Un primer tema seria el de la catalanitat: qui serà català?

Una proposta per anar fent boca: que tingui la nacionalitat catalana...

1. Tot aquell que, en el moment de ser proclamada la independència, hagi nascut a Catalunya i no hi renunciï expressament.

2. Tot aquell que, havent nascut fora de Catalunya, tingui nacionalitat espanyola i porti almenys 5 anys vivint a Catalunya i no hi renunciï expressament.

3. Tot aquell que, havent nascut fora de Catalunya, sigui fill o nét d'una persona nascuda a Catalunya i no ho sol·licite expressament, o, si és menor, ho sol·liciti el seu tutor/a legal. El menor que compleixi aquest requisit podrà renunciar o sol·licitar la nacionalitat catalana en assolir la majoria d'edat.

4. Totes les persones jurídiques, públiques i privades, que tinguin la seva seu principal a Catalunya. 

5. Totes les persones jurídiques, públiques i privades, que tinguin un terç o més de la seva activitat a Catalunya.

6. Totes les persones jurídiques,públiques i privades, que, realitzant almenys un 10% de la seva activitat a Catalunya, ho sol·licitin.

En tots aquests casos res no impedirà que les persones físiques o jurídiques amb nacionalitat catalana puguin tenir-ne a més a més una altre o unes altres.

La nacionalitat catalana comportarà la vinculació als drets i obligacions que les lleis catalanes  (i les internacionals que afectin a Catalunya) estableixin per als qui la ostentin.

Les persones físiques o jurídiques establertes a Catalunya o amb activitat a Catalunya que no tinguin nacionalitat catalana, tindran els drets i obligacions que per a ells estableixin les lleis catalanes (i les internacionals que afectin a Catalunya).



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada