dijous, 9 de maig del 2013

Curiós concepte de representativitat democràtica


A la tertúlia d'ahir (8/05/13) a Rac 1, José Antich (director de La Vanguardia) afirmava que a Catalunya no es pot fer una consulta per decidir el nostre futur com a poble perquè al Parlament no hi ha 68 diputats que hi estiguin a favor. Els números li sortien perquè entenia que els parlamentaris d'Unió i els del PSC hi estaven en contra.

És una forma curiosa d'entendre la democràcia que un parlamentari que ha obtingut el seu escó amb un determinat programa en un aspecte clau i tan clar, del qual es va arribar a parlar tant durant la campanya electoral, pugui desdir-se'n i decidir que té una altra opinió.

Els diputats de Convergència i els d'Unió van ser elegits, tots, dient i escrivint al seu programa electoral que durant la propera legislatura es faria una consulta perquè els ciutadans de Catalunya decidissin el seu futur com a poble.

El programa electoral del PSC manifestava que:

els ciutadans i les ciutadanes de Catalunya hauran de decidir lliurement sobre qualsevol proposta de canvi substancial de les relacions entre Catalunya i Espanya, acordada entre les institucions catalanes i espanyoles, a través d’un referèndum en el qual es plantegi una pregunta clara a la qual s’hagi de respondre de forma inequívoca, acceptant o rebutjant el projecte sotmès a consulta.

Tot i que és veritat que després afegien per curar-se en salut que es comprometien "a promoure les reformes necessàries per tal que els ciutadans i les ciutadanes de Catalunya puguin exercir el seu dret a decidir a través d’un referèndum o consulta acordat en el marc de la legalitat", crec que qui els va votar tenia clar que la seva voluntat era que es consultés els catalans sobre el seu futur.

Llegint aquests textos a mi em resulta clar el que volien els catalans que van votar aquests partits. Tot el que no sigui complir-ho és marejar la perdiu i, una vegada més, deixar-nos als qui passem per les urnes amb la sensació ja tan freqüent que algú ens ha aixecat la camisa.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada