dijous, 9 de maig del 2013

La "Catalunya real"

Alícia Sánchez-Camacho, Pere Navarro i Albert Rivera tenen clar -i no paren de repetir-ho- que la voluntat d'exercir del "dret a decidir" no reflecteix la Catalunya real -i encara menys, suposo, el desig de ser independents.

Si per "Catalunya real" entenen la que consagra la "Constitución Española", d'acord, és una evidència. Però si la "Catalunya real" és la suma de tots els ciutadans que viuen a Catalunya estic segur que és una realitat polièdrica i complexa, com l'"Espanya real", el "Canadà real" o l'"Etiòpia real". 

Els qui creiem en la democràcia no podem aspirar a res més que representar en un parlament, tan perfectament com es pugui, el subconjunt d'aquesta "Catalunya real" format pels ciutadans amb dret de vot -intentant també que la veu dels qui viuen en zones menys poblades no quedi absolutament ofegada per la dels qui viuen en els territoris més densament habitats-. Si es vol que l'opinió de tots els ciutadans amb dret de vot tingui el mateix pes se'ls pot consultar en un referèndum. Però en tots dos casos la "Catalunya real" no serà -no pot ser ni ningú voldria que fos- unànime.

Es tracta, doncs, de saber que pensen la majoria de catalans amb dret de vot sobre la independència i d'acatar el que en pensin la majoria (fins que la majoria canviïn d'opinió). Crec que cap demòcrata no s'ho pot mirar de cap altra manera.

1 comentari:

  1. Els qui neguen el dret a decidir a un poble en nom d'una suposada Catalunya real que, segons ells, no vol aquest dret, els podríem parlar d'una suposada Espanya real, que no són els del PP ni els del PSOE, i que no tenen por de cap referèndum a cap racó de l'estat. Podria citar noms de personatges populars del món de l'art, de l'esport, de la política, que s'han manifestat a favor del dret a decidir de qualsevol comunitat de l'estat. Hi ha una Espanya real que no vol als del PP, que està fins als nassos de les seves mentides, de la manipulació a la que sotmeten el poble, de les seves retallades, i de la seva corrupció.
    Igual com passa amb la Catalunya real, l'única eina que tenim per a conèixer-la són les urnes.

    ResponElimina