diumenge, 2 de febrer del 2014

Els matisos -importants- d'Antoni Castells sobre les balances fiscals

Trobo molt instructiu l'article que a l'Ara d'avui -2 de febrer de 2014- resumeix el pensament de l'exconseller Antoni Castells sobre les balances fiscals.
M'ha resultat aclaridor pel matisos i -em sembla- pel realisme: els diferents mètodes de càlcul de les balances fiscals són vàlids però orienten sobre qüestions diferents. 
El del flux monetari sense neutralitzar ens diu quants diners efectius tindria la Generalitat per fer els seu pressupostes, que vénen a ser el mateix que té ara o una mica més, perquè la diferència entre el que els catalans paguem d'impostos i el que l'Estat gasta o transfereix a Catalunya és nul·la o només una mica favorable a l'Estat; ara, si ens endeutéssim en la mateixa proporció que ho fa actualment Espanya (flux monetari neutralitzat), la Generalitat tindria uns 16.000 milions més cada any que no té ara (perquè l'Estat s’hi endeuta a compte dels catalans però no se'n gasta ni un cèntim a Catalunya).
El del flux de beneficis ens informa més aviat de les despeses que realment hauria d'afrontar el govern d'una Catalunya independent que ara assumeix l'Estat (ministeris, ambaixades, exèrcit, hisenda, pensions, desocupació...). És veritat que el govern català hauria de gastar en tot -o part, potser no voldríem exèrcit o tindríem menys ambaixades, o menys luxoses- això, però el PIB català seria més alt i el percentatge d'endeutament necessari menor, perquè tindríem més ocupació -funcionaris, soldats... catalans i que viurien, cobrarien i gastarien a Catalunya- i aquests serveis estarien ubicats a Catalunya, on també farien la despesa -fins i tot les ambaixades catalanes podrien comprar, si més no en part, a proveïdors catalans.
Finalment -i això ja no ho diu Castells, però ho afegeixo jo-, ara parlen -els experts de Montoro- de calcular les "balances" fiscals tenint en compte les diferències en renda per càpita de les diferents comunitats. Segons això, els catalans hauríem de rebre menys inversió de l'Estat perquè som més rics que altres espanyols -i interpreto que volen dir que podem pagar-nos en part les infraestructures amb peatges o copagar serveis com l'educació o la sanitat-. Però perquè aquest punt de vista fos fidel a la realitat caldria, pel cap baix, tenir en compte també l'IPC de cada comunitat: és possible que un treballador català de qualsevol sector guanyi més que l'equivalent d'una altra comunitat espanyola, però també és probable que amb el seu sou hagi de fer front a uns preus més elevats, cosa que ha pogut comprovar qualsevol català que hagi viatjat per Espanya i qualsevol espanyol que hagi fet turisme per Catalunya. I aquesta diferència de despeses esdevé tràgica quan un jubilat o un aturat té els mateixos ingressos a Catalunya que a qualsevol altre lloc d'Espanya.

No ens hem d'autoenganyar perdent-nos els matisos -la Generalitat no serà gaire més rica l'endemà de la independència, però Catalunya, sí-, però tampoc no hem de permetre que ens ensarronin amb mitges veritats.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada