dissabte, 15 de febrer del 2014

Joan Majó i les balances fiscals

En un article a l'Ara d'ahir (14/02/14) Joan Majó interpetava -en la línia en què ho vam fer nosaltres en una entrada anterior- les reflexions d'Antoni Castells sobre les balances fiscals, que li semblaven aclaridores.

Al final, però, venia a dir que tots els mètodes d'anàlisi són vàlids però responen preguntes diferents (és veritat) i acabava reclamant més i millor informació. D'acord, però em sembla que amb la que tenim ja podem arribar a algunes certeses:

1) Ara els catalans ens endeutem CADA ANY per força (ho decideixen a Madrid) en 16.000 MILIONS d'euros, dels quals A CATALUNYA NO SE N'INVERTEIX NI UN (flux monetari neutralitzat). És més, dels que paguem en impostos 1.000 milions anuals tampoc no s'inverteixen aquí (flux monetari sense neutralitzar).

2) Quan serem INDEPENDENTS és veritat que ens haurem d'endeutar per pagar determinats serveis (flux de benefici) però podrem decidir quins (exèrcit no?, ambaixades sí?, infraestructures sí!!) i en quina quantitat (¿calen ambaixades en palauets i amb catifes perses i coberteria de plata?) i TOT EL QUE ENS ENDEUTEM HO GASTAREM AQUÍ i el nostre PIB serà més alt.

Sí que m'agradaria que els partits independentistes consensuessin si més no una part de les inversions que faríem prioritàriament en ser independents (tindrem exèrcit?, quant gastarem en ambaixades?, quines infraestructures -corredor mediterrani, accessos a port i aeroport, rodalies...- farem o millorarem immediatament?) i ens ho expliquessin.

Els unionistes no cal que ens expliquin res perquè ja fa anys que ho veiem.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada